Blaj aLive 2017

de | 13 iun. 2017 | Blog, Concert, Festival

La Blaj aLive Festival am ascultat concerte sub o cupolă uriașă, în care poți întoarce camioane!

Am dat startul sezonului de evenimente, cu Blaj aLive 2017, primul festival al verii. La începutul lui iunie, am pornit cu gașca în excursie spre Câmpia Libertății, Blaj. Ai auzit de câmpia asta la liceu pentru că se spune că aici „a răsărit soarele românilor”. Mai precis, e locul în care a avut loc Marea Adunare de la Blaj în cadrul căreia s-a spus „noi vrem să ne unim cu țara”, hotărându-se astfel alipirea Transilvaniei la România.

După aproape 100 de ani, la fiecare început de iunie, pe Câmpia Libertății are loc adunarea iubitorilor de muzică, natură, distracție și libertate: Marea Adunare de la Blaj aLive. Mai precis, locul în care ne-am bucurat de un maraton de concerte în aer liber, ne-am exersat talentele artistice pe la o serie de activări creative și ne-am încercat simțul aventurii în parcul de distracții din festival. Asta atunci când nu ne-am tras sufletul pe beanbag-urile din zonele de lounge sau când nu am testat oferta din zona de food (mai mult oferta de băuturi, ce-i drept).

„Freedom Stage” (scena mare) a fost anul acesta gazda a trei premiere în România: sosirea artistei folk-rock de origine britanică Amy Macdonald (autoarea binecunoscutei melodii „This is The Life”), a irlandezilor de la Walking on Cars și a trupei indie-pop israeliene Lola Marsh, care au oferit câte un show energic, la întrecere cu trupele românești: Alternosfera, Coma și Șuie Paparude. Toți au sunat cam foarte bine live, cum se poate auzi și mai jos, în playlist-ul cu fragmente din spectacolele de la Blaj aLive. Iar publicul s-a agitat pe măsură, relaxându-se, cântând și dansând în iarbă până în noapte. Le-am ținut ritmul, evident, că doar nu era să ne lăsăm mai prejos.

Faza și mai tare e că scena mare a fost anul acesta acoperită de un cort uriaș, de tip „Kayam”, cu 6 cupole (peste 14 m înălțime la vârfuri), în care încap 10.000 de persoane și poți întoarce, la propriu, camioane în el. Atât e de mare. A fost pentru prima dată când un cort de tipul ăsta a fost adus în România și a cam meritat. Pe lângă faptul că ne-am putut adăposti de soare pe durata zilei și ne puteam refugia de ploaie, în caz de nevoie, acustica a fost impresionantă. Am înțeles că e special conceput pentru spectacole, atât din punct de vedere al sunetului, cât și al luminilor – pentru că proiecțiile speciale de concert rămân la fel de impresionante și pe durata zilei. Anul trecut, la Sziget Festival, una dintre scenele principale era acoperită tot de un cort din ăsta.

În pauzele dintre spectacole am testat oferta de mâncare și nu numai și-am vizitat diferitele stand-uri din festival, cum este cazul unuia în care puteai încerca experiențe de VR (virtual reality). Foarte interesante, mai ales după niște bere :).

Și, dacă tot ne-am simțit creativi, ne-am străduit să animăm și noi LiveWall-ul Blaj aLive cu postări real time din festival, ca să share-uim distracția cu toată comunitatea aLive de pe Câmpia Libertății. A fost fun.

Ce ni s-a mai părut mișto e că festivalul ăsta e gândit, ca prețuri, structură și prin serviciile culturale și turistice pe care le oferă, să încurajeze accesul tinerilor la un festival muzical internațional generalist. Adică, e amplasat la intersecția drumurilor dintre Cluj, Sibiu, Timișoara și Brașov și e adaptat la puterea locală de cumpărare. În plus, anul acesta, organizatorii Blaj aLive au lansat, tot în premieră, pachete de grup, pentru ca doritorii să meargă cu gașca sau cu familia la festival, fără ca bugetul să țipe. Că, vorba aia, distracția e mai tare când ești cu mai mulți. Sper să o țină și la anul, mai ales că se fac 100 de ani de la Marea Adunare de la Blaj, deci, cam toată zona se va pregăti de sărbătoare.

Pe scurt, cu un Blaj aLive suntem toți datori în viața asta. Dacă n-ai ajuns încă, merită încercat.

Mai multe despre atmosferă și cum a fost se poate afla și din poze și din videoclipuri. Enjoy!

Redactor: Bianca Damian

Alte articole:

Electric Castle 10 – editia 2024 – ziua 3

Electric Castle 10 – editia 2024 – ziua 3

Electric Castle 2024 a continuat în forță pe 19 iulie, în a treia zi a festivalului, cu o multime de genuri muzicale și activități captivante. Organizarea exemplară a facut din ziua de vineri inceputul perfect de weekend pentru cei 67.000 de festivalieri prezenți pe...

Electric Castle 10 – editia 2024 – ziua 2

Electric Castle 10 – editia 2024 – ziua 2

Ziua 2 a festivalului Electric Castle a fost un adevărat spectacol de muzică, energie și diversitate culturală, atrăgând nu mai puțin de 53.000 de participanți în Bonțida. Noi am început ziua devreme (practic, in momentul in care a devenit prea cald sa mai stam in...

Electric Castle 10 – editia 2024 – ziua 1

Electric Castle 10 – editia 2024 – ziua 1

Electric Castle, pentru noi unul dintre cele mai așteptate festivaluri de anul acesta, și-a deschis porțile oficial pe 17 iulie 2024, la ora 16:00, pentru o serie de 5 zile pline de concerte. Prima zi a ediției cu numărul 10 (nici noi nu știm când au trecut 10 ani de...

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.