Downsizing. Mini-oamenii

de | 9 ian. 2018 | Blog, Bucuresti, Filme, Review

Ieri seara am vizionat cel mai recent film al lui Matt Damon, „Downsizing. Mini-oamenii” la Grand Cinema & More din Baneasa Shopping City. In regia lui Alexander Payne (cunoscut pentru filme precum Nebraska sau The Descendants), filmul impacheteaza foarte multe concepte despre viitorul omenirii intr-un format de comedie, format nu neaparat inspirat din punctul meu de vedere. Este totusi un film perfect pentru inceput de an, pentru ca te motiveaza sa te gandesti la amprenta pe care o lasi asupra societatii si lumii inconjuratoare.

„Downsizing. Mini-oamenii” prezinta o lume in care cercetatorii norvegieni au gasit o solutie la supra-populare: printr-un proces ireversibil, ei micsoreaza oamenii la doar 13 cm inaltime. Astfel, orasele pot ocupa un spatiu mai mic pe planeta (chiar daca oamenii traiesc regeste), consumul resurelor este mai mic si umanitatea are o sansa sa supravietuiasca. Dar solutia cu puternice accente ecologiste devine in scurt timp o metoda prin care oamenii sa scape de problemele financiare si de vietile neimplinite.  Acesta este si cazul lui Paul Safranek (Matt Damon), care accepta procesul de Downsizing crezand ca va avea parte de o noua viata alaturi de sotia sa. Si chiar daca lucrurile nu merg chiar asa cum si-a propus, Paul descopera ca viata inca ii mai poate oferi surprize.

Chiar daca filmul a fost prezentat sub forma unei comedii prin trailere si alte materiale promotionale, subiectele pe care le atinge in anumite momente sunt cat se poate de serioase. De la modul in care corporatiile preiau ideea anti-consumerista a norvegienilor si o transforma intr-un alt mod de a vinde, la viziunea pe care unele societati o pot a avea asupra consumului (consumul mare duce la mai multe locuri de munca, iar orice pas inspre diminuarea acestuia este un pas importiva bunastarii natiunii). Sa nu uitam de trairile personajului pricipal, clasicul om care nu reuseste sa isi duca planurile la bun sfarsit, dar care doreste sa isi descopere un nou loc in societate.

Cele mai multe momente de comedie sunt aduse de Christoph Waltz si Hong Chau (actrita deja nominalizata la 4 premii pentru acest rol), dar de multe ori chiar si acestea nu pot razbate prin carapacea mult prea serioasa a subiectului filmului. Daca doresti totusi sa incepi anul cu un film diferit de clasicele blockbustere, Downsizing este clar o optiune.

Multumim Ro Image pentru invitatie. Downsizing Mini-oamenii este din 12 ianuarie in cinematografele din Romania.

Alte articole:

Sirenia in Quantic Club

Sirenia in Quantic Club

2024 a inceput in forta pentru echipa Mahmur.info, iar Sirenia a fost primul concert dintro serie lunga. Pe scena clubului Quantic in deschidere au urcat cei de la Bendida. Iar cateva cadre imortalizate de la acest evenimente puteti vedea mai jos. Galeria foto:...

Sonata Arctica in Quantic Club

Sonata Arctica in Quantic Club

Sonata Arctica au revenit in 2023 in Quantic Club din Bucuresti. In deschidere au urcat pe scena cei de la Induction. Iar cateva cadre imortalizate de la acest evenimente puteti vedea mai jos. Galeria foto: Fotograf: Gheorghe Paraschiv [gallery type='flickr'...

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.